Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 193, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Суша съсипа царевицата Северозапада

Суша съсипа царевицата Северозапада

Суша съсипа царевицата Северозапада

Високите тем­ператури и лип­сата на валежи със стопан­ско значение в рав­нин­ните части на Северозападна Бъл­гария причиняват сериозни щети на стопаните. Най-сериозно е положението в общините Мизия, Оряхово и Бяла Слатина, установи проверка на Агри.БГ на място. „Моята царевица е напълно изсъх­нала. Лис­тата на рас­тенията изг­леж­дат така, както би тряб­вало да са през сеп­тем­ври. Те изгоряха още във втората половина на юли. Нямаше как да очак­вам реколта“, обяс­нява стопанинът Красимир Каменов, който ни показва масива. „Имах надежди за тази година, защото сезонът тръгна добре. Имаше дос­татъчно под­поч­вена влага, въп­реки че и снегът никакъв го нямаше през зимата. Когато обработ­вах масива и сеехме, въобще не съм мис­лил, че ще стане така. Рас­тенията тръг­наха добре, но после се засуши и лис­тата започ­наха да се завиват. Проб­лемът дори над­х­върли негатив­ните ми очак­вания. Няма какво да прибера от тук освен стръковете, но за какво са ми?!“, раз­казва отчаяно Красимир.

Царевич­ните насаж­дения изг­леж­дат малко по-добре в Пред­бал­кана, където, макар и в малки количес­тва, са се рад­вали на някакви валежи това лято. Затова там рас­тенията са все още зелени, макар и лис­тата да са започ­нали да се свиват от горещините и дори вечер­ното зах­лаж­дане не им поз­волява да се изпънат за малко. Това също е обез­покоително за стопаните, но те все още се надяват, че ще приберат някакви количес­тва, които да пок­рият поне раз­ходите по обработка на поч­вата, засяване и грижа за насаж­денията.

България

Икономика

Loading...

Култура

17 -то издание на фестивала „Малешево пее и танцува“

Повече от две хиляди учас­т­ници от страната и чуж­бина излизат на сцената на седем­надесетото издание на „Малешево пее и тан­цува“, каза за БТА

Прочети още:

Loading...

Спорт

Наш борец за седми път на световния връх

Наш борец за седми път на световния връх

България до момента с пет медала от първенството на планетата за ветерани

Ремзи Осман стана световен шам­пион за ветерани за седми път. На пър…

Прочети още:

Loading...

Свят

Москва: “Немислимо“ е Русия да бъде изключена от разследването на течовете от “Северен поток“

Москва: “Немислимо“ е Русия да бъде изключена от разследването на течовете от “Северен поток“

Спецчастите на Киев под ръководството на британци готвят щурм на Запорожката АЕЦ

Рус­кото минис­тер­с­тво на вън­ш­ните работи заяви вчера, че е не…

Прочети още:

Loading...