Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 18, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Зърното отново поскъпва, цената на пшеницата продължава марша си нагоре

Зърното отново поскъпва, цената на пшеницата продължава марша си нагоре

Зърното отново поскъпва, цената на пшеницата продължава марша си нагоре

Цените на зър­ното се покачиха рязко късно вечерта през изминалия петък. Причината е док­лад на USDA и ескалацията на чер­номор­с­кия кон­ф­ликт. Цените на европейс­ката пшеница се повишиха с почти 5 евро до 357 евро за тон, а цените на царевицата на MATIF се повишиха с 3 евро до 341 евро за тон. Рапицата на MATIF се покачи с 21 евро до 633 евро. И през третата сед­мица на сеп­тем­ври цената на пшеницата в САЩ продъл­жава нагоре и отново пос­къпна с още 22 долара до 392 щ.д./тон. В Украйна цената след предиш­ния срив на пред­ложенията от място, вече котира с дос­тавка до Унгария на 290 щ.д./тон, рус­ката цена не се промени — 310 щ.д./тон.

В петък Европейс­ката комисия намали прог­нозата си за таз­годиш­ната реколта от царевица в Европейс­кия съюз до 55,5 милиона тона от 59,3 милиона тона в края на август, присъединявайки се към други анализатори, които очак­ват 15 годишен минимум за рекол­тата от царевица. Историческа суша сериозно потисна рекол­тата от царевица в Европа това лято.

Комисията намали прог­нозите за добива за Бъл­гария, Гер­мания, Хър­ватия, Унгария, Румъния и Словакия. ЕК също така повиши прог­нозата си за вноса на царевица в ЕС през нас­тоящия сезон 2022/23 г. до 21 милиона тона — от 20 милиона тона преди. Освен това очак­ваното изпол­з­ване на царевица в храната на живот­ните е намалено с 4,2 милиона тона до 60,5 милиона тона.

Цената на американ­с­ката царевица е с минимално движение — плюс 3 долара до 328 щ.д./тон, във Фран­ция плюс 8 евро и 333 евро/тон, а в Русия за втори път надолу с 6 долара до 306 щ.д./тон. Цената на ечемика във Фран­ция добави 9 евро до 315 евро/тон, в Русия спад с 10 долара и 275 щ.д./тон. Рапицата, която повече от месец се движи синусоидално на Euronext, сега въз­с­тановява част от загубите с плюс 24 евро до нива от 605.75 евро/тон.

В под­к­ръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котиров­ките през сед­мицата са напълно срав­ними със старите цени — хлебна пшеница в големи количес­тва се търси на 680 лв./тон, сериозно пред­лагане имаше за 750 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количес­тва се търси на 615 лв./тон. Пред­лагането на фуражен ечемик дава котировки на цена от 665 лв./тон, това на царевица е на 650 лв./тон. Има заявки за покупка на мас­лодаен слън­чог­лед на 1000 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Бащата на Джокович позира с руския флаг в Мелбрън

Бащата на Новак Джокович – Сър­джан, беше зас­нет как позира с фенове, дър­жащи рус­кия флаг, а един от тях бе облечен с фланелка със “Z”. Възмо…

Прочети още:

Loading...

Свят

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Целите на Русия в Украйна остават неп­роменени, заяви в сряда рус­кият президент Владимир Путин. Той говори на среща със студенти по повод Тат…

Прочети още:

Loading...