Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 63, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Експерт: 560 хил. българи ще пътуват за празниците около Коледа и Нова година

Експерт: 560 хил. българи ще пътуват за празниците около Коледа и Нова година

Експерт: 560 хил. българи ще пътуват за празниците около Коледа и Нова година

Румен Драганов коментира, че след месеци на държавна издръжка украинците трябва да се включат в пазара на труда

Пакетите на пос­рещане на Нова година у нас отдавна са изчер­пани, сега актуални са запис­ванията за 2023. Това заяви дирек­торът на Инс­титута за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в студиото на „Бъл­гария сут­рин“, цитиран от „Екон.БГ”. „Запит­ванията са за 560 000 пътувания около Коледа и Нова година. Като се слеят праз­ниците, се получават 10 дни почивка. Резер­вациите са както по планин­с­ките курорти, така и в бал­неохотели, къщи за гости“, посочи Драганов.

Той назова и сред­ната цена за четирич­ленно семейс­тво за нощувка в стая – около 180240 лв., като в нея не е включена храната и праз­нич­ният куверт.

1117% е увеличението на цената за праз­ниците за година. Пос­къп­ването е основно заради прог­рамата. Цената на труда на изпъл­нителите е сериозна. Цените, които хотелиерите дават, са много корек­тни. Те се съоб­разяват, не се търси печалба. Ток, зап­лати – всичко се вдигна, ако се приложат дейс­т­вител­ните цени, ще се брък­нат гос­тите много повече“, под­черта Драганов пред Bulgaria ON AIR. И е категоричен – Бъл­гария остава най-евтината дес­тинация за пос­рещане на праз­ниците. Гос­тът добави, че цените за пакет от 10 000 лв., как­вито бяха обявени във Велин­г­рад, са за апар­тамент за 4-членно семейс­тво. И при аналогични условия в чуж­бина този пакет ще излезе по-скъп.

Най-добре е да си стои човек вкъщи, ако не иска да плаща, но пак няма да му излезе без пари. Най-евтино е в Тур­ция – има пакети по 300400 лв., което е кол­кото една нощувка в Бъл­гария. Но това, което ще получите там и тук за тези пари, е раз­лично. В Тур­ция има цени по 15 000 евро“, уточни дирек­торът на Инс­титута за анализи и оценки в туризма.

Основ­ните резер­вации, които правят турис­тите, са за трид­невни пакети. Драганов поясни, че едносед­мични правят скиорите, които тър­сят по-евтини места за нас­таняване. Около 70 000 чуж­денци се очаква да дой­дат у нас за Колед­ните праз­ници. Голяма част от тях са бъл­гари, които идват при семейс­т­вата си.

Като пред­почитани дес­тинации за почивка в чуж­бина той посочи Северна Африка, Дубай, Кариб­с­кия басейн, както и бал­кан­с­ките страни.

За след­ващата година се очаква значителен ръст на турис­тите. „1,2 млн. чуж­денци очак­ваме от декем­ври до края на март – те не отиват само в зим­ните курорти, има винен, сел­ски туризъм. В планин­с­ките курорти отиват около 1/4 тях“, каза още гос­тът.

Драганов комен­тира и нас­таняването на украин­с­ките бежанци у нас. По думите му след 3 месеца на дър­жавна изд­ръжка те трябва да се включат в пазара на труда.

България

Икономика

Ден втори: Протестът се разраства

Ден втори: Протестът се разраства

Граничните пунктове на северната ни граница отново бяха блокирани с тежка земеделска техника

Във втория ден от ефек­тив­ните протес­тни дейс­т­вия…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Русия арестува журналист от в. “Уолстрийт джърнъл“ по обвинение в шпионаж

Арес­тът на Иван Гер­ш­кович е извър­шен в момент, в който заради вой­ната в Украйна отношенията между Запада и Мос­ква са особено обтег­нати. За п…

Прочети още:

Loading...