Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 18, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Агрометероаология: Чака ни топъл декември

Агрометероаология: Чака ни топъл декември

Агрометероаология: Чака ни топъл декември

През повечето дни от декем­ври агрометеорологич­ните условия ще се определят от динамично време, с редуващи се крат­кот­райни периоди със сред­ноденонощни тем­ператури около, под и над климатич­ните норми.

През месеца в по-голямата част от страната есен­ните посеви ще запазят със­тояние на относителен покой. През този период се прог­нозират над­нор­мени тем­ператури, с мак­симални стой­ности над 1012°С и условия за протичане на забавена вегетация при зим­ните житни кул­тури, но промяна във фенологич­ното със­тояние на посевите е малко вероятно.

Засушаването през пър­вата половина от есента в по-голямата част от страната ограничаваше и задър­жаше вегетацията на зим­ните житни кул­тури. Във фаза братене, в която посевите най-добре понасят зим­ните условия, са малка част от пшенич­ните посеви на отделни места в Дунав­с­ката рав­нина – агрос­тан­ция Новачене и в района на Русе.

През декем­ври прог­нозираните стой­ности на минимал­ните тем­ператури, до минус 910°С, в условия без снежна пок­ривка и при по-продължително задър­жане, ще пред­с­тав­ляват опас­ност за поник­налите, но неук­реп­нали, зимни житни кул­тури.

Очак­ваните валежи през месеца, около и над нор­мата, ще повишават нивото на влагозапасите в 50 и 100сm поч­вен слой. След пад­налите пов­семес­тни валежи през втората половина на ноем­ври, над­вишили на много места в страната 4050 l/m², беше преодолян дефицитът на влага при есен­ните посеви.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Бащата на Джокович позира с руския флаг в Мелбрън

Бащата на Новак Джокович – Сър­джан, беше зас­нет как позира с фенове, дър­жащи рус­кия флаг, а един от тях бе облечен с фланелка със “Z”. Възмо…

Прочети още:

Loading...

Свят

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Целите на Русия в Украйна остават неп­роменени, заяви в сряда рус­кият президент Владимир Путин. Той говори на среща със студенти по повод Тат…

Прочети още:

Loading...