Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 63, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Изкупната цена на суровото краве мляко у нас се движи с 8 до 20% под средната в ЕС

Изкупната цена на суровото краве мляко у нас се движи с 8 до 20% под средната в ЕС

През 2022 г. има спад в производството на пресни млека и на краве сирене и ръст при маслото и млякото за пиене с добавки

Изкуп­ната цена на бъл­гар­с­кото сурово краве мляко е с около 10 на сто по-ниска от сред­ната в Европейс­кия съюз. Според данни на Европейс­ката комисия за месец декем­ври 2022 г. сред­ната изкупна цена в ЕС е към 58 евроцента, а у нас към 52 цента.

Най-висока цена на суровото краве мляко получават живот­новъдите в Ирлан­дия — 69 евроцента. Най-евтино се плаща на говедовъдите в Словакия — 46 евроцента. Във Фран­ция, Лат­вия и Литва изкупуването също е под бъл­гар­с­ките цени и е между 49 и 51 евроцента за кг. Млеч­ните произ­водители от съсед­ните Гър­ция и Румъния продават суровото мляко за около 60 евроцента.

Бъл­гар­с­ките изкупни цени на кравето мляко са се движили със 78 до 20 на сто под сред­ноев­ропейс­ките в пос­лед­ните три години, показ­ват данни на Брюк­сел. Най-голямо сближаване е регис­т­рирано през юни 2020 г., когато имаше логис­тични проб­леми за вноса на чуждо сурово мляко. Най-голяма е раз­ликата през юли-август 2022 г., когато сред­ноев­ропейс­ката цена е с 9 евроцента по-висока от сред­ната в Бъл­гария.

По данни на САПИ към 18 януари 2023 г. сред­ната изкупна цена на кравето мляко е 1,07 лв. на литър. На годишна база пос­къп­ването е с 33,8 на сто, а на месечна с 0,9%. С най-висок скок на годишна база е пряс­ното мляко тет­рапак на дребно. Към 18 януари то се продава в магазините за 3,35 лева, което спрямо година по-рано е с 51,6% по-скъпо. Кравето сирене на дребно се е повишило за година с 41%, а каш­кавалът с 32,4 процента.

В същото време през 2022 г. спрямо 2021 г. произ­вод­с­т­вото на пресни пакетирани млека у нас е намаляло с почти 9%„ на сирена от краве мляко с близо 6 на сто, на сметана с 13%. Ръст има само в произ­вод­с­т­вото на краве мляко за пиене с добавки (+12,6%) и на масло (+16,5%). Основни вносители на млечни продукти у нас са Гер­мания с 8 387 тона и Полша с 8 110 т.

България

Икономика

Ден втори: Протестът се разраства

Ден втори: Протестът се разраства

Граничните пунктове на северната ни граница отново бяха блокирани с тежка земеделска техника

Във втория ден от ефек­тив­ните протес­тни дейс­т­вия…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Русия арестува журналист от в. “Уолстрийт джърнъл“ по обвинение в шпионаж

Арес­тът на Иван Гер­ш­кович е извър­шен в момент, в който заради вой­ната в Украйна отношенията между Запада и Мос­ква са особено обтег­нати. За п…

Прочети още:

Loading...