Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 62, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Тихомир Тачев спечели приза „Най-добър млад фермер“ на фондация „Еврика“

Тихомир Тачев спечели приза „Най-добър млад фермер“ на фондация „Еврика“

Тихомир Тачев спечели приза „Най-добър млад фермер“ на фондация „Еврика“

Тихомир Тачев е носител на отличието Млад фер­мер за 2022 г. на фон­дация “Еврика“. Той на 25 години и е земедел­ски произ­водител. В момента се грижи за над 270 кошера в село Асеновец, община Нова Загора. Бакалавър е по “Биз­нес икономика“ в Тракийски универ­ситет — Стара Загора. Нас­ледява занаята от дядо си. Започва като хоби със 7 пчелни семейс­тва, като полага големи усилия да изучава задъл­бочено пчелар­с­т­вото като наука. С бавни крачки брой­ките на пчел­ните семейс­тва започ­ват да рас­тат през годините на 27 през втората, 40 през третата, 65 — чет­вър­тата и досега, когато са вече 270, раз­положени на два пчелина.

Пред БНР Тихомир Тачев споделя, че дава пример на младите и работ­ливи хора, които могат пос­тепенно да съз­дадат свой биз­нес, своя ниша, която да им изкарва прех­раната и това да ги задържи в Бъл­гария. “Започ­нах да се занимавам с пчелите още преди универ­ситета. В гим­назията учех в профилирана паралелка, в която изучавахме икономика. Още преди това аз вече бях започ­нал с пчелар­с­т­вото. Не съм го свър­з­вал с ученето, но в по-напреднал етап то ми помогна да си променя мис­ленето и по този начин да го съчетая с пчелар­с­т­вото“, казва той.

Тихомир споделя, че добива няколко вида мед. Пър­вият мед, който събират пчелите, е от рапица и него продава изцяло на едро. След­ващият вид мед, който добива, е като премести пчелите на акация, защото прак­тикува под­вижно пчелар­с­тво. От акацията пчелите събират почти проз­рачен мед, който има много лек вкус и няма аромат. Прави мед и от липа. За раз­лика от акацията, липата е много по-тъмна с червеникаво-кехлибарен цвят, с много силен аромат. Добива мед и от слън­чог­лед.

България

Хибридна заплаха

Едно време Плев­нелиев раз­п­равяше, че рус­наците летели над Черно море, за да ни карат да ги прех­ващаме и така да израз­ход­ваме ресурса на изтр…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Търсите качествена земя под наем? Вижте в сайта на „Агрион“

Дружеството стартира процедурата по отдаване на земеделските си парцели

Над­даването за плодородна земя под наем от „Агрион“ започва от 3 апри…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Младен Кръстаич: С това разполагаме, по-добри играчи нямаме

Селек­ционерът на Бъл­гария Младен Кръс­таич заяви след теж­кото поражение от Унгария с 0:3 в Будапеща, че това са най-добрите играчи, с кои…

Прочети още:

Loading...

Свят

Патрушев: Русия има оръжия да унищожи САЩ, ако съществуването й е застрашено

Патрушев: Русия има оръжия да унищожи САЩ, ако съществуването й е застрашено

Украйна може да бъде унищожена за година и половина, ако конфликтът не бъде решен, твърди Тръмп

Русия има оръжия, с които да унищожи всеки вр…

Прочети още:

Loading...