Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 111, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Собственик на мандра: От 10 г. в България се преработва вносен полуфабрикат, слагат му името “кашкавал“

Собственик на мандра: От 10 г. в България се преработва вносен полуфабрикат, слагат му името “кашкавал“

Собственик на мандра: От 10 г. в България се преработва вносен полуфабрикат, слагат му името “кашкавал“

“От 10 години в България се преработва полуфабрикат,наречен калиата, който идва от Западна Европа в замразено състояние. После носи името “кашкавал“. Технологията е доста по-различна от тази за производството на български кашкавал. Там нещата могат да се диференцират. Нека потребителят да има право на информиран избор“,алармира Милкана Йорданова, председател на Националното сдружение “Планинско мляко“ и съсобственик на мандра в смолянското село Смилян. Това може да се стопира, като се задължат преработвателите в етикетите да отбележат наименованието на продукта и се запише пълното съдържание на продукта.

„Калиатата е млечен полуфабрикат, който се произвежда в няколко държави в Европа. Някъде го наричат заготовка за жълто сирене. Няколко български предприятия го купуват. Но той не е претърпял пълната технология, според нашите разбирания. Купувайки го, нашите предприятия го подлагат на чедаризация, изпаряване и зреене. Тогава може да носи наименованието кашкавал на българския пазар“, обяви пред Нова телевизия д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).каза Кулински. Той обясни, че въпросните предприятия вероятно го използват, защото е по-евтин продукт и защото по-бързо става кашкавал.

„У нас, за съжаление, няма защитено географско наименование „кашкавал“, както има за други 10 продукта. Докато няма защитено наименование, с ясна рецепта и процедура, ще минава този технологичен процес. Да, кашкавал е, но не е българският кашкавал, който разбираме под тази дума“, обясни Кулински.

„На пазара има категорично безопасни храни, но с различно качество. Целта на нашия контролен орган е на етикета да са написани всички съставки, производител. Тези продукти са с различни цени. Целта на задачата е, когато потребителят вземе един продукт, прочете етикета и да избере според парите, които има“, каза Кулински.

Той обясни, че доста млеко- и месопреработватели и в момента работят с вносни суровини. „Много мандри купуват отвън. Имам статистика и колко сухо мляко влиза всеки месец в България. От около 50 хил. тона българско мляко, около 5000 тона е сухо мляко“, обясни Кулински. Месопреработвателите още повече разчитат на суровини отвън, особено свинско и телешко.

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Свят