«Фермер» остави на студа стадо от 100 коня, 70 от тях загинаха
- Вторник, 27 Март 2018
Петър Пищаров вземал по 140 евро субсидия за животно, бил предупреден да се грижи за тях, но не го правел
Десетки загинали от глад и студ коне, както и още 30 бедстващи животни в Осоговската планина бяха намерени от туристи през почивните дни. Екип на Агенцията по контрол на храните и представители на туристическото дружество в Кюстендил отидоха на място, за да разследват инцидента, информира БНР. Умиращите животни се намират на поляните под връх Руен. От 100-тина коня са оцелели само около 30,стана ясно от съобщение в социалните мрежи. Причината за трагедията е “крайно безотговорно отношение към животните от бизнесмен от Кюстендил, който е развъждал коне в планината и е получавал евросубсидии“, съобщи началникът на областната дирекция по контрол на храните в Кюстендил Стоян Саев. Той е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, но не го е правел, каза още Саев.
Пред БиТиВи собственикът на конете Петър Пищалов заяви, че е търсил животните, но не ги е намерил. “За последно път ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът, съм продължавал да ги търся. Качват се хора нагоре, постоянно разпитвам дали са ги виждали“, обяснява той.»В този снежен капан реално не са имали много шанс“, каза още собственикът и уточни, че това са каракачански коне, “които си живеят в планината традиционно от хилядолетия“. По думите му те са “доста подготвени за зимата.“ Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия, твърди собственикът той.
Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането на конете — годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете. “Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен“, посочи той. “Тази година заради тези субсидии ме скъсаха от проверки. Аз не мога да съм на 100 места едновременно“, допълни още Пищалов.
Със съдействието на Планинската спасителна служба в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров през почивните дни доброволци са занесли храна на конете — бали със слама и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни, снегът на тази височина е около 1,5 метра. Конете, които са живи са около 30, но не могат да ходят и да бъдат свалени в по-ниската част на планината, обяснява един от планинските спасители и председател на ТД “Осогово“ Христо Абаджиев. Планира се и нова акция, за да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по– бързо, за да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безопасно място.