Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Изкупни цени при кайсиите убийствено ниски

Изкупни цени при кайсиите убийствено ниски

Изкупни цени при кайсиите убийствено ниски

Реколтата в Силистренско е много добра и качествена, но отива за ракия

Много добра и качес­т­вена продук­ция от кай­сии отчита в началото на прибирането на плодовете ЗК „Нива – 93”. Кооперацията обх­ваща седем села в Силис­т­рен­ска област – Проф. Ишир­ково, Смилец, Йор­даново, Брад­вари, Сър­пово, Казимир, Лам­б­риново. В нея се обработ­ват 30 000 дка земя, като 2000 от тях са трайни насаж­дения. Най-голям дял от овош­ките заемат кай­сиите, които са традиционни за региона. В момента в кооперацията е започ­нало прибирането на ран­ните сор­тове, заложени на общо 1300 дка. Пър­вата реколта е пред­наз­начена за вът­реш­ния пазар.

Очер­тава се труден пазар. Очак­ваме да добием общо 2000 тона от 1300 дка, но отново няма цена. 50 % от заяв­ките за нашата реколта бяха за ракия, но и те започ­наха драс­тично да намаляват”, каза пред Агри.БГ Величка Славова, пред­седател на ЗК „Нива – 93”.

По думите й от 56 години цената на кай­сиите е една и съща, а в същото време цената на труда пос­тоянно се качва. „Искаме по 0,35 лв./кг кай­сии за ракия, но все още купувачите не са пот­вър­дили. На прак­тика при цена под 30 стотинки ние дори няма смисъл да ги обираме “, комен­тира тя. В момента за вът­реш­ния пазар изкуп­ната цена на кай­сиите е 1 лв./кг, а за преработка – 0,80 лв./кг. Близо 20 000 дка са насаж­денията с кай­сии в Силис­т­рен­ска област.

Продук­цията е много добра, опазена, чиста и здрава, но трудно се тър­гува. Сега кооперацията раз­чита един­с­т­вено на договорите с хладил­ните пред­п­риятия, които са пот­вър­дили изкупуването на кай­сиите. „Пар­т­ньорите, с които работим и които зам­разяват и сушат плодове, също имат обър­кани пазари и свиха с 50 % продук­цията, която изкупуват. Затова през пред­ход­ната година нашите плодове отидоха за ракия. Няма кой да преработва кай­сиите за сладка, кон­фитюри или сокове. Преди години голяма част от нашата продук­ция отиваше за произ­вод­с­тво на дет­ски храни, сега вече и това не се случва”, раз­к­рива Величка Славова.

110 дка са площите с череши в кооперацията. Берит­бата им вече е прик­лючила. И при тази реколта 70 % е пред­наз­начена за изваряване на ракия заради лип­сата на пазар. „Цената е ниска, много малко количес­тво череши отиде на вът­реш­ния пазар и за преработка”, допълни Величка Славова. При черешите в региона тази година е имало и друг проб­лем. Чес­тите превалявания в Силис­т­рен­ско са довели до гниене. Досега кооперацията е приб­рала зър­ното от ечемик и е готова да започне жът­вата на пшеницата. Дъж­довете тези дни обаче спират кам­панията.

България

Икономика

Култура

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демон­с­т­рациите в Беларус не стих­ват пети пореден ден

7000 души са задържани от неделя 0 “Комерсант“: Страната се раздели на арестуващи и арестувани

Демон­с­т­рациите в Беларус продъл­жават вече …

Прочети още:

Loading...