Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 188, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Заразата стигна до Трудовец и Самоков

Заразата стигна до Трудовец и Самоков

Заразата стигна до Трудовец и Самоков

Пробата, взета от диво прасе в ловно стопан­с­тво в района на Самоков, е дала положителен резул­тат. Това е пър­вият случай на заразено прасе в югозапад­ната част на страната. Заповедта на дирек­тора на БАБХ е качена на сайта им още в петък, 2 август. Резул­татите са пот­вър­дени от Национал­ната референ­тна лаборатория в София. На 200 кв. км около случая на заразата е обявена инфек­тирана зона.

На същата дата е пуб­ликувана още една заповед във връзка с пот­вър­дено огнище – отново близо до София, в ботев­г­рад­с­кото село Трудовец. Там мер­ките са по-драстични. Определена е 3-километрова пред­пазна зона около огнището, в която влиза селото. Всички домашни свине тип заден двор под­лежат на принудително умър­т­вяване и заг­роб­ване.

На 10 км от огнището е наб­людаваната зона, в която се включ­ват градовете Ботев­г­рад и Правец и още 6 села. Там пред­с­тои преб­рояване на живот­ните, вземане на кръвни проби и клинични прег­леди всяка сед­мица.

Заб­ранява се тър­говията, прид­виж­ването и тран­с­пор­тирането на домашни свине с изк­лючение на тези от индус­т­риални свиневъдни стопан­с­тва и ферми, които са извън наб­людаваната зона. Заб­ранява се и организирането на пазари и изложби на свине.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Иля Ивашка елиминира първата ни ракета и смълча “Арена Армеец“

Иля Ивашка елиминира първата ни ракета и смълча “Арена Армеец“

Григор Димит­ров загуби от Иля Ивашка с 3:6, 6:7(3) и беше елиминиран рано-рано от тур­нира Sofia Open 2022. Тенисис­тът от Беларус, ко…

Прочети още:

Loading...

Свят

Русия приема официално новите територии в петък на церемония в Кремъл

Русия приема официално новите територии в петък на церемония в Кремъл

Тържественото подписване на договорите за присъединяване ще се проведе в Георгиевската зала на Големия кремълски дворец

“В петък, в Геор­гиевс…

Прочети още:

Loading...