Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 238, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Продължава сеитбата на пшеницата в Добруджа, вече са заложени 1,2 млн. декара

Продължава сеитбата на пшеницата в Добруджа, вече са заложени 1,2 млн. декара

Продължава сеитбата на пшеницата в Добруджа, вече са заложени 1,2 млн. декара

Близо 1 млн.200 хил. дка с пшеница са засети до момента в Доб­ричка област. Това са обичай­ните площи с житни кул­тури, които се залагат ежегодно в Доб­ру­джа. През миналата есен обаче фер­мерите от региона засяха със 100 000 дка повече пшеница. Очак­ванията сега са отново да нарас­нат посевите с жито, сочат прог­нозите на учените от Доб­ру­джан­с­кия земедел­ски инс­титут. Под­готов­ката на площите продъл­жава, по данни за облас­т­ната земедел­ска служба до края на октом­ври пред­сеит­бена под­готовка е нап­равена върху близо 1 млн. 300 хил. дка.

Пад­налите дъж­дове през пос­лед­ните дни са дълго чакани и полезни за посевите. Кам­панията по сеитба на пшеница от новата реколта ще продължи и през след­ващите дни, след като стане въз­можно да се влезе в нивите. Според земедел­с­ките стопани поч­вата е жадна след сухото лято и топ­лата есен и бързо ще изсъхне. Зас­тудяването също се приема добре от фер­мерите, тъй като това ще стопира раз­витието на неп­риятелите. Повечето от стопаните вече са третирали посевите с инсек­тициди, за да опазят новата реколта.

620 зър­ноком­байни са учас­т­вали в прибирането на пшеницата в Доб­ру­джа през това лято. Сред­ните добиви обаче не отговориха на очак­ванията на произ­водителите. В полетата на Доб­ричко се отчетоха твърде пъс­три резул­тати – от 250 до 700 кг/дка.

Сред­ните добиви от ечемик през това лято въз­лизаха на 549 кг/дка. Площите с тази житна кул­тура ежегодно намаляват и от 2016 г. до сега са спад­нали съот­ветно от 66 000 дка на 19 000 дка. В момента стопаните от Доб­ру­джа са успели да засеят нови 14 000 дка с ечемик и 1700 дка с тритикале.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Александър Везенков е носител на приза “Спортен Икар“

Александър Везенков е носител на приза “Спортен Икар“

Звездата на Олимпиакос направи силен сезон, както с националния отбор на България, така и със своя клубен тим

Бас­кет­болис­тът Алек­сан­дър Везен…

Прочети още:

Loading...

Свят

Не стихват безредиците в Атина и Солун заради прострелването на ромски младеж от полицията

Гръц­кото правител­с­тво призова за спокойс­т­вие днес, след като през нощта в един от квар­талите на Атина и в район край втория по големина град…

Прочети още:

Loading...