Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет25092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Свинското бележи рекорд по поскъпване на хрпана у нас

Свинското бележи рекорд по поскъпване на хрпана у нас

Свинското бележи рекорд по поскъпване на хрпана у нас

Ръстът от 50% е съизмерим само с хиперинфлацията от 1997-а

Рекор­дно е пос­къп­ването на свин­с­кото месо у нас. Процен­тът отс­тъпва един­с­т­вено на хиперин­ф­лацията от 19961997 г., кон­с­татира Асоциацията на месоп­реработ­вателите в Бъл­гария за 2019 г., когато страната ни беше ударена от чума по свинете и поголовно избиване на животни — болни и здрави. При 3% сред­ногодишна инф­лация през ноем­ври 2019 г. свин­с­кото е пос­къп­нало с 50%, показ­ват дан­ните ѝ — от 6,507,20 лв./кг. за раз­лич­ните видове меса в началото на годината през октом­ври цената е стиг­нала 9 лв./кг., а през декем­ври — 10 лева. “Това е рекорд по пос­къп­ване на хранителна стока у нас и отс­тъпва един­с­т­вено на хиперин­ф­лацията“, пишат от АМБ.

Най-бързо и най-рязко пос­къпва свин­с­кото в Русен­ско през лятото на 2019 г. Там са пър­вите сиг­нали за чума. Заради болестта, в Северна Бъл­гария са зат­ворени три големи свинеком­п­лекса. Около 20% от бъл­гар­с­кото свиневъд­с­тво са унищожени, пишат от асоциацията. В големите тър­гов­ски вериги свин­с­кото е предимно внос, но и там цената му е много висока, кон­с­татират оттам.

Едва към края на ноем­ври според твър­дение на пред­седателя на Комисията по стоковите борси и тър­жищата Владимир Иванов се наб­людава лек спад на бор­совите цени на свин­с­кото на европейс­ките пазари и задър­жане на ръста у нас.

Чумата по свинете обаче не е отшумяла, дори през зимата — когато ветеринарите не очак­ват раз­п­рос­т­ранение — у нас има нови случаи.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Свят