Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед27092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

Студът не е проблем, валежите са благоприятни, но недостатъчни, казват учени от Добруджанския земеделски институт

Добро до много добро е със­тоянието на пшеницата в Доб­ричка област, съобщи проф. Иван Киряков от Доб­ру­джан­с­кия земедел­ски инс­титут в гр. Генерал Тошево. Нис­ките тем­ператури на този етап не пречат на пшениците, само се забавят тем­повете на раз­витие. Няма опас­ност от изм­ръз­ване. В момента пшеницата е във фаза изп­равяне на розетка и начало на фор­миране на първи възел. Тази фенофаза дава въз­мож­ност на рас­тенията да издър­жат до минус 8 градуса, допълни още проф. Киряков.

Дъл­гият период на засушаване през зимата и високите тем­ператури правят още по-спешна нуж­дата от поч­вена влага. Пад­налите дъж­дове с адобре дошли, особено след сухите зимни месеци. Всяка капка в момента е необ­ходима. „Трябва да вали, но явно дъж­дът нас пак ще ни прес­кочи. В останалите части на страната има валежи от дъжд и сняг, нас пак ни под­мина“, комен­тира професорът.

Заради топ­лото време в посевите преди дъж­довете е имало лис­тни въшки. Сега нис­ките тем­ператури ще спрат раз­витието на неп­риятелите. В момента не е необ­ходимо земедел­с­ките стопани да бър­зат и да влизат в полетата с пръс­кач­ките, за да третират. „След затоп­ляне на времето произ­водителите трябва да нап­равят оценка на посевите и да решат дали има нужда от влагане на инсек­тицид заедно с хер­бицидите“, препоръчва професорът.

Що се отнася до заболяванията, само в полетата край морето са установени ръжда и мана, показ­ват наб­люденията на проф. Киряков по време на обикол­ките в пшенич­ните ниви. Една от причините е трай­ното засушаване. Ученият отново съветва стопаните да изчакат затоп­ляне на времето и тогава да пред­п­риемат третиране с фун­гициди. В някои общини на Доб­ричка област вече е започ­нало пръс­кането срещу плевели, най-вече срещу синап, но според учения мероп­риятията се извеж­дат твърде рано. Той е получил сиг­нали, че на отделни места пшениците жъл­теят, най-вероятно от стрес след третиране с хер­бициди.

В момента земедел­с­ките произ­водители нямат работа на нивата, нека трябва да спаз­ват ограниченията. Ще дойде момен­тът за третиране с пес­тициди и сеитба на пролет­ници“, под­черта проф. Киряков.

В Доб­ричка област през есента на 2019 г. бяха засети близо 1 млн.290 хил.дка с есен­ници. От тях 1,245 млн. дка е пшеницата. Площите с ечемик въз­лизат на малко над 15 хил. дка, а с рапица — 29 хил. дка, пише Галина Нед­кова от Агри.БГ.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Свят