Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон10082020

Брой 151, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.6551 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81028 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери чакат срив на лавандуловото масло до 40 лв. за кг

Фермери чакат срив на лавандуловото масло до 40 лв. за кг

Фермери чакат срив на лавандуловото масло до 40 лв. за кг

Добивите са добри, но ме смущава цената, споделя производител от Новозагорско

Дали заради свитите пазари от коронавируса, бума на площи с лаван­дулови насаж­дения или останали миналогодишни запаси в дес­тилериите, в Южна Бъл­гария вече се споменават цени от 40 лв. за килог­рам масло. Произ­водители иск­рено започ­ват да се замис­лят дали си зас­лужава въобще да прибират рекол­тата. „Като очак­ван добив съм горе-долу добре, но ме смущава цената. Сега се говори за 40 лв./кг масло, докато миналата година даваха 60 лв./кг“, казва Димитър Николов пред Агри.БГ.

Вече над 20 години произ­водителят отг­лежда лаван­дула в района на новозагор­с­кото село Караново. Няма проб­лем с намирането на пазар, защото продава на дес­тилерията в Гур­ково. „Площите наб­лизо неп­рекъс­нато се увеличават. Много от големите земеделци също засадиха лаван­дула. Сигурно заради това ще свалят цената, както стана и с розите“, пред­полага Николов.

По негови наб­людения рекол­тата ще бъде малко по-слаба в срав­нение с миналата година. Времето е благос­к­лонно – в момента няма дъж­дове, от 23 дни пече много, което е добре за лаван­дулата. „Смятам да жъна към 1015 юли. Тази година пак ще е с машина, защото хората искат големи над­ници. Работата на полето е неб­лагодарна. Дори и сега, въп­реки по-трудното движение заради коронавируса, не се чув­с­тва, че има повече желаещи работ­ници“, споделя произ­водителят.

Засега той няма проб­леми с неп­риятели и не се е налагало да пръска. Преди две години обаче лаван­дулата му е била напад­ната от гор­ски насекоми. След като част от насаж­денията му изсъх­ват заради вредителите, Николов изорава 20 дка. „На тези 20 дка засяхме пшеница, която сега ще жънем. Щяхме да слагаме рози, но се разубедихме. И там не е розово положението“, зак­лючава Николов.

България

Икономика

Зърнопроизводителите вече кандидатстват за кредити с 2% лихва

Зър­ноп­роиз­водителите вече кан­дидат­с­т­ват за кредити с 2% лихва

Приемът е до 16 октомври, а изплащането на средствата - до 21 декември

Отворен е прием за нис­колих­вени кредити за произ­вод­с­тво на пшеница, Ре…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят