Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година произ­вод­с­т­вените цени в Бъл­гария се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха спад за пръв път от октом­ври 2016 г., показ­ват данни на Национал­ния статис­тически инс­титут, които са пред­пос­тавка за деф­лация в близ­ките месеци.

Общият индекс на цените на произ­водител в Бъл­гария (PPI индекс) се понижават през май с 1,0% спрямо април, когато отбеляза спад с 2,5 на сто. Намаление на цените с 1,4% е регис­т­рирано при произ­вод­с­т­вото и раз­п­ределението на елек­т­рическа енер­гия, както и в преработ­ващата промиш­леност — с 1,0%, докато добив­ната промиш­леност има повишение с 0,8 на сто.

На годишна база общият индекс на произ­вод­с­т­вените цени в страната намалява през май с 5,3% след спад с 4,3% през април и с 1,5% през март. Това пред­с­тав­лява най-рязко понижение на цените на произ­водител от май 2016 година насам.

По-ниски цени са регис­т­рирани в преработ­ващата промиш­леност — спад със 7,0% спрямо май 2019г., в добив­ната промиш­леност — с 2,2% и при произ­вод­с­т­вото и раз­п­ределението на елек­т­рическа и топ­лоенер­гия и газ с 0,3 на сто.

Индек­сът на цените на произ­водител само на вът­реш­ния пазар в Бъл­гария се понижава през май с 0,6% спрямо април и с 1,6% спрямо година по-рано (спрямо май 2019-а година).

Индек­сът на цените на произ­водител на меж­дународ­ния пазар пък намалява през май с 1,7% на месечна база и с цели 10,7% спрямо петия месец на 2019-а година.

По-рано този месец НСИ оповести док­лад, отчитащ намаляване на пот­ребител­ска инф­лация през май с 0,3% и забавяне на инф­лацията на годишна база до 1,3 на сто.

България

Икономика

Култура

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демон­с­т­рациите в Беларус не стих­ват пети пореден ден

7000 души са задържани от неделя 0 “Комерсант“: Страната се раздели на арестуващи и арестувани

Демон­с­т­рациите в Беларус продъл­жават вече …

Прочети още:

Loading...