Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт04082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Ябълките поскъпват двойно за година

Ябълките поскъпват двойно за година

Ябълките поскъпват двойно за година

Към края на месец юни ябълките се търгуват над два пъти по-скъпо, отколкото по същото време на 2019 г., сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието. Годишно поскъпване, макар и по-слабо, има и при оранжерийните краставици, доматите (оранжерийни и вносни) и зелето – с между 24,3% и 56,9%.

При цената на черешите също е налице повишение, но едва с 2,6%. Единствено цената на пресните картофи е под миналогодишната – с 16,3%.

Като цяло обаче през изминалата седмица се отчита понижение на цените на едро на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната.

Поевтиняването е по-слабо при черешите и червения пипер – респективно с 1,3% и 5,1%, и по-чувствително при доматите (оранжерийни и вносни), пресните картофи, зелето и оранжерийните краставици – между 12,3% и 26%.

По отношение на площите с трайни насаждения последните оперативни данни сочат увеличение на продукцията от череши и вишни съответно с 22,1% и 81,8% на годишна база. Това е свързано с по-големия размер на реколтираните площи, обясняват експертите.

По-бавно тази година се реколтират площите с малини, праскови, сливи и кайсии, затова и производството им изостава спрямо година по-рано. Най-драстичен спад има при сливи (-95,7%), праскови (-76,5%) и кайсии (-77,2%).

Към края на юни производството на ранни картофи надхвърля с 85% отчетеното по същото време на 2019 г. Фактор тук е по-големият размер реколтирани площи до момента, уточняват от Агроминистерството.

От друга страна обаче, продукцията от ягоди се свива с около 29% на годишна база заради по-малкото засадени и реколтирани площи.

В начален етап е прибирането на реколтата от полски домати и пипер от открити площи, дини и пъпеши. Засега то се движи с по-бавни темпове спрямо година по-рано.

Към 25 юни са произведени 9354 тона оранжерийни домати и 15 372 тона оранжерийни краставици. До момента са прибрани 260 тона краставици от открити площи (включително корнишони) и 2851 тона зеле, показва статистиката на ресорното министерство.

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят