Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб23012021

Брой 15, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Необичайните топли зими могат да се превърнат в проблем за пчеларите

Необичайните топли зими могат да се превърнат в проблем за пчеларите

Необичайните топли зими могат да се превърнат в проблем за пчеларите

Топ­лото време в Доб­ру­джа и днев­ните тем­ператури от порядъка на 1315 градуса нарушават порядъка в пчел­ните семейс­тва. „На 1 януари пчелите носеха прашец, тъй като вече има цъф­нал дрян в гората. Прашец намираха и от напъпили тревички, но най-много беше от дрян, който е жълт на цвят“, сподели за Агри.бг Недялка Михова, пчелар от доб­рич­кото село Прилеп. Там заедно със семейс­т­вото си стопан­ката е изг­радила Медена къща, в която освен че се добива мед, се пред­с­тавя животът на пчелите от древ­ността до днес. По това време на годината пчелите трябва да са в покой, но топ­лото време ги активира. „До момента нямаме зима, това не е нор­мално за сезона. За съжаление, вече няколко години поред е така. Само ние с поведението си сме виновни за промените в природата и природ­ните закони, няма как да тър­сим вината другаде“, категорична е още Недялка.

Пчелар­ката раз­казва, че стените на стък­ления кошер, който е на видно място в двора на Медената къща, са много топли. „Това показва, че май­ката вече снася яйца и има бебета. Не ми се мисли какво ще се случи с тях при рязко зас­тудяване. В такива случаи, за да ги стоп­лят, пчелите са около тях, треп­кат с крилца, повишават тем­пературата. Това обаче ги изтощава много“, раз­к­рива тайни от необят­ния свят на пчелите Недялка.

Пчелите от студ не умират, от глад умират! Затова е важно да им се помогне!“, смята стопан­ката и допълва, че в тези трудни времена на световна пан­демия пчелите и пчел­ните продукти са истин­ско лекар­с­тво. Затова през годините тя е раз­работила раз­лични ком­бинации от мед, прополис, пчелен прашец, пчелно млечице и тър­тееви личинки. Всичко е с една цел — да се под­помогне имун­ната сис­тема на човеш­кия организъм да се справи с проб­лемите.

Недялка е дъл­гогодишен пчелар. През 20132014 г. успява да реализира своята мечта и да съз­даде Медената къща. В нея тя с любов и поз­нание раз­казва за уникал­ния свят на пчелите и организацията, която цари вътре в него. Стопан­ката е категорична, че човек може много да се учи от пчелите, стига да иска.

Икономика

Култура

„Червената шапчица“ е любим спектакъл за деца

На 23 януари от 11.00 ч. на Голяма сцена в Софийс­ката опера и балет ще се играе пред­с­тав­ление на всички деца по приказ­ката на Шарл Перо „Чер…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Левски продаде Найджъл Робърта на Динамо (Загреб)

Левски продаде Найджъл Робърта на Динамо (Загреб)

Шефовете на двата клуба са си стиснали ръцете, остава нидерландецът да подпише своя договор

Нападателят на Лев­ски Найджъл Робърта ще продължи…

Прочети още:

Loading...

Свят

Байдън подписа първи укази в Белия дом, отменяйки ключови политики на Тръмп

Байдън подписа първи укази в Белия дом, отменяйки ключови политики на Тръмп

Пекин поздрави новия президент и призова за “единство“ с Вашингтон

Американ­с­кият президент Джо Бай­дън под­писа 17 указа и прок­ламации след вст…

Прочети още:

Loading...