Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 277, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Корморани хапват рибите от язовир „Искър“, единият бряг тотално обезрибен

Корморани хапват рибите от язовир „Искър“, единият бряг тотално обезрибен

Корморани хапват рибите от язовир „Искър“, единият бряг тотално обезрибен

Сибир­с­кият студ, връх­летял страната и задър­жал се повече от сед­мица, определено удължи сезона на под­лед­ния риболов по обичай­ните родоп­ски язовири. Същев­ременно спря под­ранилото пролетно раз­д­виж­ване на топ­лолюбивите риби, за което имаше първи приз­наци, предаде НЛРССРБР. Към 23 фев­руари най-малкият от поредицата язовири пок­рай пътя Батак– Дос­пат „Малък Бег­лик“ продъл­жава да е атрак­тивна и най-достъпна дес­тинация за любителите на под­лед­ния риболов. Рибите са активни, макар да са по-дребни от тези по окол­ните язовири. Преоб­ладават кос­турите, но се хващат и бабушки. Като класически под­ход се въз­п­риема риболовът с мор­мишки, но и въдица на плувка дава резул­тати.

Тъкмо да обявим звучно, че платиката на язовир „Искър“ тръгна, заради първи хванати риби на фидер там в приус­тиевата част, но ще трябва да отложим тази новина. Драс­тич­ното зас­тудяване неминуемо я пресече и вероятно ще трябва да се изчака обичай­ното й време за риболов-от началото на март. На залива при „Щър­келово гнездо“ положението е катас­т­рофално — рибата изчезна тотално. Каз­ват, че по­явилите се големи ята с кор­морани са я прогонили и може би има истина в тази вер­сия.

Необичайно под­ранили каракуди излязоха в плитка вода по ръкавите на язовир „Яст­ребино“ в топ­лите фев­руар­ски дни. На фидер се правеше силен риболов и то на едри риби от половинка нагоре. Но студът ги върна в дъл­боката вода и пресече апетита им. Сега рибарите ще чакат след­ващо омек­ване на времето, за да продъл­жат шоуто.

Силен пъс­тър­вов риболов върви през пос­лед­ните сед­мици на р. Огоста при град Мон­тана, доб­рите новини от тази част на реката продъл­жават и до 23 фев­руари. Там пъс­тър­вите са активни и вдигат адреналина на рибарите. На реката е въведен режим „хвани-пусни“. По дол­ното течение на реката сега на мода са морунашите, нав­лезли от Дунав и към тях вниманието ще е трайно.

Става някакъв риболов по река Янтра, но няма чудеса. Излизат редки кефали и още по-редки бели мрени, но пък са само мар­кови риби. Регулярно хранене на мяс­тото с бели чер­веи е пред­пос­тавка за успех. Интересно е да се отбележи, че фидер­ните въдици имат категорично предим­с­тво. На плувка почти никаква риба не се лови.

Икономика

Земеделците ще получат близо

Земеделците ще получат близо

1 млрд. лв. субсидии за земеделците до юни

ДФ “Земеделие“ пуб­ликува графика за плащанията по всички схеми за под­помагане на произ­водителите Б…

Прочети още:

Loading...

Култура

Мане - непризнаваният, аристократът, бохемът

Мане - непризнаваният, аристократът, бохемът

190 години от рождението на знаменития художник

Роден е на 23 януари 1832 г. в Париж, като пър­вороден син в семейс­т­вото на минис­тер­ски чиновн…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Денислава Глушкова на осминафинал при дебюта си в Мелбърн

Денислава Глушкова на осминафинал при дебюта си в Мелбърн

Младата българска тенисистка с втора победа на Откритото първенство в Австралия

Младата тенисис­тка Денис­лава Глуш­кова продъл­жава с великолепн…

Прочети още:

Loading...

Свят

Гоце беше войвода на войводите...

Гоце беше войвода на войводите...

Историята на последната снимка на Гоце Делчев, направена през февруари 1903 г. в пещерата Капе в подножието на планината Али Ботуш

През 1929

Прочети още:

Loading...