Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 240, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Покафенелите посеви в Добруджа не трябва да притесняват земеделците

Покафенелите посеви в Добруджа не трябва да притесняват земеделците

Пос­лед­ните студове притес­ниха много от земедел­ците, тъй като се наб­людава пожъл­тяване и дори покафеняване на посевите, съобщи елек­т­рон­ното издание Про Нюз Доб­рич. „На този етап няма голямо основание за притес­нения. Нека да се затопли времето, и тогава ще видим дали има някакви поражения, но мисля, че за област Доб­рич няма да имаме. Около сед­мица, сед­мица и половина, след като се затопли, ще започне да излиза нова зелена маса. Ако не е засег­нат възелът на братене, рас­тенията ще се въз­с­тановят“, комен­тира проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селек­ция на зърнено-житни и бобови кул­тури“ в Доб­ру­джан­с­кия земедел­ски инс­титут край Генерал Тошево.

Изс­лед­вания в лабораториите на инс­титута показ­вали, че дори при минус 18 градуса сор­товете, които имат висока студоус­той­чивост, имат пър­воначално подобна реак­ция, но после започ­ват да зеленеят. Няма засягане на братя, няма засягане на цен­т­рал­ното стъбло, стига възелът на братене да не е бил на малка дъл­бочина и да не е имало сняг, посочи Киряков.

По думите му в момента посевите в Доб­ру­джа жъл­теят в по-малка или по-голяма степен заради нис­ките тем­ператури, която ги удариха преди десетина дни, след като имаше по-продължително затоп­ляне. „В някои полета може и да има изм­ръз­ване — зависи от дъл­бочината на сеит­бата, зависи дали е имало поне малко сняг, защото даже половин сан­тиметър сняг променя нещата — там, където няма, рас­тението изг­лежда прегоряло, но под повър­х­ността на поч­вата може да е здраво, т.е не е зам­ръз­нал възелът. Това обаче ще стане ясно, когато средно денонощ­ните тем­ператури станат 78 градуса и когато пшеницата започне да влиза във вегетация“, обясни професорът.

Торенето трябва да започне в началото на вегетацията — 1015 март, когато пшеницата ще има най-голяма нужда от под­х­ран­ване, съветва той. Миналата година земедел­ците не се съоб­разиха със засушаването в Доб­ру­джа, когато ториха, но тази година ситуацията е раз­лична.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сес­т­рите Стефани и Габ­риела Стоеви намериха място в полуфиналите на финал­ния тур­нир на Светов­ните серии по бад­мин­тон в Бали (Индонезия) с на…

Прочети още:

Loading...

Свят

Лавров и Блинкен разговаряха в Стокхолм

Дър­жав­ният сек­ретар на САЩ Антъни Блин­кен се срещна с рус­кия си колега Сер­гей Лав­ров, за да го предуп­реди лице в лице за „сериоз­ните пос­леди…

Прочети още:

Loading...