Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 114, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Продавачите на хлебна пшеница на борсата продължават да свалят цените

Продавачите на хлебна пшеница на борсата продължават да свалят цените

След ценовата екс­п­лозия на зър­нените пазари от края на април, дъл­жаща се на влошаването на агрометеорологич­ните условия в страните-износителки, сега котиров­ките се успокоиха. Доста анализатори са на мнение, че сериоз­ните повишения всъщ­ност се дъл­жаха на спекулатив­ния фак­тор, а той вече е изхабил повечето от инер­цията си. Тази сед­мица цените на основ­ните зър­нени кон­т­ракти по светов­ните бор­сови пазари вече са с посока надолу с много редки изк­лючения. Пшеницата в САЩ загуби цели 34 долара за 7 дни до 292 щат­ски долара за тон, тази във Фран­ция свали 5 евро до 243 евро за тон. Цената и в Украйна, и в Русия не претърпя никаква промяна и остана на общите 270 щ.д./т. При царевицата в САЩ имаше също понижение със 7 долара до 317 щ.д./т., в Украйна плюс 5 долара и 285 щ.д./т. Ечемикът във Фран­ция е с по-колебливо движение — минус 2 евро до 228 евро/т., а в Украйна нулево движение и 245 щ.д./т. Рапицата в Европейс­кия съюз /Еuronext/ претърпя извес­тни флук­туации надолу през пос­лед­ната десет­д­невка и сега е един­с­т­веното изк­лючение със сериозно повишаваща се цена — плюс 38 евро до 532,75 евро/т.

В под­к­ръг „Зърно“ на „Софийска стокова борса“ АД котиров­ките през сед­мицата след­ват светов­ните тен­ден­ции, за хлебна пшеница цените са с 10 лева надолу — 380 лева за тон продава, при царевицата тър­сенето е на 390 лв./т., продавачите остават на 400410 лв./т. При мас­лодай­ния слън­чог­лед купувачите се задър­жаха на 1100 и се появиха продавачи на 1150 лв./т. Всички цени са без ДДС.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Португалия се развихри преди Евро 2020

Португалия се развихри преди Евро 2020

Европейс­кият шам­пион Пор­тугалия победи Израел с 4:0 в пос­лед­ната си кон­т­рола преди началото на Евро 2020, което ще се проведе от 11 юни …

Прочети още:

Loading...

Свят

Дания обяви, че носенето на маски няма да е задължително

Дания обяви, че носенето на маски няма да е задължително

Индия регистрира световен рекорд по брой на смъртните случаи от COVID-19 за един ден

Дания обяви вчера пос­лед­ните етапи от плана си за отмяна…

Прочети още:

Loading...