Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 184, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Търг на чистопородни животни и чевермета по родопски на Събора на овцевъдите

Търг на чистопородни животни и чевермета по родопски на Събора на овцевъдите

Търг на чистопородни животни и чевермета по родопски на Събора на овцевъдите

Търг на чис­топородни животни и чевер­мета по родоп­ски отново ще има на Национал­ния събор на овцевъдите, който ще се със­тои от 18 до 20 юни край Пет­ропав­лов­с­кия манас­тир. Пъс­т­рото събитие беше отменено през миналата година заради пан­демията от коронавирус.

Сега организаторите отново са пригот­вили раз­нооб­разие от изненади за гос­тите на събора. Освен аук­цион на овце, кочове, агнета и кучета, ще има и със­тезание за най-тежък коч. В трите дни ще бъдат показани над 1000 животни в специализирани изложения на чис­топородни овце, кози и кучета, ще има със­тезанията по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой от кози, тег­лене на товари от коне-тежковози и други.

Любителите на традицион­ната бъл­гар­ска кухня ще могат да научат традиционни бъл­гар­ски рецепти в специална зона, където ще се вър­тят чевер­мета по родоп­ски, ще се пригот­вят патат­ници, клин, ще се пече хляб в под­ници и ще се пригот­вят всякакви вкусотии по стари рецепти от раз­лични краища на страната.

Салих Пашов от смолян­кото село Бориково, извес­тен като Пашата ще покаже как прави сирене по рецепта на мес­тни овчари отп­реди 500 години. Битото му сирене се нарича още тулуп­ско, от тулупа /меха/, в който се съх­ранява.

На събора ще има био храни, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нес­тинари и хоротеки. Многото забав­ления и атрак­циите за цялото семейс­тво ще пред­ложи етно въз­с­танов­ката „Чиф­ликЪт“. Фол­к­лор от цяла Бъл­гария ще бъде пред­с­тавен на съпът­с­т­ващия събора Национален фол­к­лорен кон­курс „Заб­леяло ми агънце“.

Национален събор на овцевъдите в Бъл­гария се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдейс­т­вието на Минис­тер­с­т­вото на земеделието, храните и горите на Репуб­лика Бъл­гария и под­к­репата на общините Велико Тър­ново, Ляс­ковец и Горна Оряховица.

България

Икономика

Култура

Спорт

Пирин губел точки заради съдиите

Пирин губел точки заради съдиите

В предстоящите двубои ще започнем да побеждаваме, убеден е Станислав Костов

Фут­болис­тът на Пирин (Благоев­г­рад) Станис­лав Кос­тов говори пред S…

Прочети още:

Loading...

Свят

Китай е ваксинирал изцяло срещу Covid -19 над един милиард свои жители

Китай е ваксинирал изцяло срещу Covid -19 над един милиард свои жители

СЗО спря процедурата по одобрение на руската ваксина “Спутник V“

Китайс­кото правител­с­тво заяви вчера, че е вак­синирало изцяло срещу Covid –19

Прочети още:

Loading...