Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 149, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Търг на чистопородни животни и чевермета по родопски на Събора на овцевъдите

Търг на чистопородни животни и чевермета по родопски на Събора на овцевъдите

Търг на чистопородни животни и чевермета по родопски на Събора на овцевъдите

Търг на чис­топородни животни и чевер­мета по родоп­ски отново ще има на Национал­ния събор на овцевъдите, който ще се със­тои от 18 до 20 юни край Пет­ропав­лов­с­кия манас­тир. Пъс­т­рото събитие беше отменено през миналата година заради пан­демията от коронавирус.

Сега организаторите отново са пригот­вили раз­нооб­разие от изненади за гос­тите на събора. Освен аук­цион на овце, кочове, агнета и кучета, ще има и със­тезание за най-тежък коч. В трите дни ще бъдат показани над 1000 животни в специализирани изложения на чис­топородни овце, кози и кучета, ще има със­тезанията по доене и ръчна стрижба на овце, машинен млеконадой от кози, тег­лене на товари от коне-тежковози и други.

Любителите на традицион­ната бъл­гар­ска кухня ще могат да научат традиционни бъл­гар­ски рецепти в специална зона, където ще се вър­тят чевер­мета по родоп­ски, ще се пригот­вят патат­ници, клин, ще се пече хляб в под­ници и ще се пригот­вят всякакви вкусотии по стари рецепти от раз­лични краища на страната.

Салих Пашов от смолян­кото село Бориково, извес­тен като Пашата ще покаже как прави сирене по рецепта на мес­тни овчари отп­реди 500 години. Битото му сирене се нарича още тулуп­ско, от тулупа /меха/, в който се съх­ранява.

На събора ще има био храни, кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нес­тинари и хоротеки. Многото забав­ления и атрак­циите за цялото семейс­тво ще пред­ложи етно въз­с­танов­ката „Чиф­ликЪт“. Фол­к­лор от цяла Бъл­гария ще бъде пред­с­тавен на съпът­с­т­ващия събора Национален фол­к­лорен кон­курс „Заб­леяло ми агънце“.

Национален събор на овцевъдите в Бъл­гария се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдейс­т­вието на Минис­тер­с­т­вото на земеделието, храните и горите на Репуб­лика Бъл­гария и под­к­репата на общините Велико Тър­ново, Ляс­ковец и Горна Оряховица.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Индийска медалистка получи бонус безплатна пица до края на живота си

Индий­ката Мирабай Чану спечели сребърен медал във вдигането на тежести при жените в кат. до 49 кг, който е един­с­т­вен за родината ѝ? до момен…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

Потвърдени са около две дузини културни обекти, както и 1394 км железопътна линия в Иран

След няколко дни онлайн обсъж­дания Организацията на …

Прочети още:

Loading...