Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 149, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Олиото стана двойно по-скъпо от дизела

Олиото стана двойно по-скъпо от дизела

Олиото стана двойно по-скъпо от дизела

В много градове на дребно то достигна границата от 4 лв

В Плевен през пос­лед­ната сед­мица цената на литър слън­чог­ледово олио дос­тигна 4,15 лв на дребно в някои магазини, което е най-високата цена на мас­лото в цялата страна, сочи анализ на земедел­с­кото минис­тер­с­тво по справка на Сис­темата за агропазарна инфор­мация (САПИ). Според статис­тиката литър дизел в района се тър­гува по 2,04 лв за литър, което показва, че олиото вече е двойно по-скъпо от горивото. В големите тър­гов­ски вериги слън­чог­ледовото олио в региона се продава средно над 3,40 лв за литър, а на едро дан­ните на Дър­жав­ната комисия по стоковите борси и тър­жищата (ДКСБТ), че олиото в Плевен се продава по 2,25 лв/л, което е спад на сед­мична база с около 23%. На същата цена на дребно в мал­ките магазини олиото се продава и в Ловешко, показ­ват дан­ните.

В Тър­говище слън­чог­ледовата маз­нина също е над 4 лв за литър в мал­ките магазин­чета, а в големите се продава по средно над 3,80 лв. Около границата от 4 лв за литър се продава олиото и в столицата, Стара Загора, Хас­ково, Пер­ник, Раз­г­рад, Силис­тра, Благоев­г­рад, Раз­г­рад, Русе и други населени места. С около 2030 ст по-ниска е стой­ността на олиото в Пазар­джик, Сливен, Смолян, Шумен и др.

Сред­ната цена за магазините в страната, кал­кулирана на дребно е 3,77 лв/литър, докато на едро тя е 3,08 лв за същото количес­тво.

По прог­нози олиото трябва да стабилизира цената си до наб­лижаване на прибирането на нова реколта, но до този момент все още има време и в зависимост от климатич­ните условия, тен­ден­циите все още не са твърдо определени.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Индийска медалистка получи бонус безплатна пица до края на живота си

Индий­ката Мирабай Чану спечели сребърен медал във вдигането на тежести при жените в кат. до 49 кг, който е един­с­т­вен за родината ѝ? до момен…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

Потвърдени са около две дузини културни обекти, както и 1394 км железопътна линия в Иран

След няколко дни онлайн обсъж­дания Организацията на …

Прочети още:

Loading...