Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 149, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Страната ни седма по износ на зърно в ЕС

Страната ни седма по износ на зърно в ЕС

Страната ни седма по износ на зърно в ЕС

Бъл­гария е на седмо място по износ на зърно между страните от Европейс­кия съюз. Това сочат дан­ните на Генерал­ната дирек­ция на ЕС за земеделие и раз­витие на сел­с­ките райони (ГД „Агри“). През миналата година страната са напус­нали 1.99 млн. тона зърно, от които 1.4 млн. тона е пшеница. Страната ни е на второ място по износ на царевица с 0.36 млн. тона, като пред са са само север­ните ни съседите , но със значително по-голямо количес­тво — 1.96 млн. тона. Всъщ­ност Румъния е вторият по големина износител на зърно в Европейс­кия съюз и държи 1-вото място по износ на царевица през пазар­ната 20202021 година, прик­лючила на 30 юни. Официал­ните данни показ­ват, че от там са излезли 3,17 милиона тона пшеница, 1,96 милиона тона царевица и 1,06 милиона тона ечемик.

Лидер по екс­порт на зърно е Фран­ция, която е изнесла почти два пъти повече от Румъния, над 11,3 милиона тона, с пазарен дял от над 28%.

Най-големите вносители от ЕС бяха Йор­дания, Саудит­ска Арабия и Ливан. В същото време обаче, европейс­ката зър­нена индус­т­рия предуп­реж­дава, че ЕС може да стане нетен вносител поради много амбициозни климатични цели.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Индийска медалистка получи бонус безплатна пица до края на живота си

Индий­ката Мирабай Чану спечели сребърен медал във вдигането на тежести при жените в кат. до 49 кг, който е един­с­т­вен за родината ѝ? до момен…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

Потвърдени са около две дузини културни обекти, както и 1394 км железопътна линия в Иран

След няколко дни онлайн обсъж­дания Организацията на …

Прочети още:

Loading...