Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 149, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Най-високи са рентите в Силистренско

Най-високи са рентите в Силистренско

Най-високи са рентите в Силистренско

69 лв. е сред­ната рента за изминалата стопан­ска година в Силис­т­рен­ска област, показ­ват статис­тичес­ките данни на НСИ. Това нарежда региона на първо място в страната след облас­тите Раз­г­рад и Доб­рич, в които сред­ните ренти за 2020 г. са били съот­ветно по 63 лв./дка и 60 лв./дка. Сериоз­ният спад на наемите на земя е породен от теж­ката суша и финан­совия колапс. Сривът на рен­тите в Силис­т­рен­ско е близо 13% спрямо пред­ход­ната година. Соб­с­т­вениците на земя са получили от 30 до 100 лв. на декар. „Плащанията край Дунава в отделни населени места изп­ревариха плащанията в Доб­ричка област, която дос­коро дър­жеше пър­вен­с­т­вото по раз­мер на наеми“, комен­тира Кирил Боянов, пред­седател на Облас­т­ния съюз на земедел­с­ките кооперации. Според анализа на бран­шовия ръководител през пос­лед­ните 10 години рен­тата в Силис­т­рен­ска област е нарас­нала с близо 70%.

Той посочва, че обичайно сумите в Край­дунав­ска Доб­ру­джа са с 1520 лв. по-ниски в срав­нение със съсед­ната Доб­ричка област. Сушата през 2020 г. обърна „каруцата“, като почти унищожи рекол­тата в Доб­ру­джа и показа извес­тна милост към земедел­ците край Дунава. Така „пър­венец“ по раз­мер на рента за 2020 г. стана Силис­т­рен­ска област.

Най-високи наеми са получили соб­с­т­вениците на земя в общините Главиница и Ситово — по 77 лв./дка. Най-ниски са били рен­тите спрямо пред­ход­ната година в общините Дулово и Алфатар, в които е отчетен спад от 19%, анализират още в Териториал­ното статис­тическо бюро.

45% от обработ­ваемите площи в земедел­с­ките кооперации в Силис­т­рен­ско се заемат от пшеница. 2020 година завърши с по-ниски от обичай­ните резул­тати при жит­ната кул­тура, допълни Кирил Боянов. Най-високи добиви отчитат в ЗК16 декем­ври“ в село Гар­ван — 568 кг/дка пшеница. С най-добри резул­тати при царевицата може да се пох­вали кооперацията в село Проф. Ишир­ково — 800 кг/дка, а при слън­чог­леда — ЗК „Доб­ру­джа 94“ в село Бог­данци с 362 кг/дка. В момента в Силис­т­рен­ска област върви актив­ната кам­пания по прибиране на пшеницата. Добивите се очер­тават с над 40 % по-високи от сред­ните за изминалата година, когато стопаните край Дунава пожънаха по 354 кг/дка.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Индийска медалистка получи бонус безплатна пица до края на живота си

Индий­ката Мирабай Чану спечели сребърен медал във вдигането на тежести при жените в кат. до 49 кг, който е един­с­т­вен за родината ѝ? до момен…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

ЮНЕСКО добавя 33 нови обекта към списъка на световното културно наследство

Потвърдени са около две дузини културни обекти, както и 1394 км железопътна линия в Иран

След няколко дни онлайн обсъж­дания Организацията на …

Прочети още:

Loading...