Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 209, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) НОИ преизчислява по служебен ред стотици хиляди пенсии

НОИ преизчислява по служебен ред стотици хиляди пенсии

НОИ преизчислява по служебен ред стотици хиляди пенсии

Считано от първи сеп­тем­ври НОИ ще преиз­числи по служебен ред 172 хиляди пен­сии, отпус­нати до 31 август тази година на родените след 31 януари 1959 г., които са се осигурявали за втора пен­сия в час­т­ните фон­дове. Това произ­тича от гласуваната актуализация на бюджета, комен­тира БНР. Преиз­чис­ляването на вече отпус­натите лични и нас­лед­с­т­вени пен­сии за трудова дей­ност е заради влез­лият в сила от първи сеп­тем­ври по-нисък коефициент на редук­ция на дър­жав­ната пен­сия за хората с вноски в час­т­ните пен­сионни фон­дове.

Двойно по-малко е това намаление сега спрямо 31 август, но за пен­сиите на минимален раз­мер ефект от повишението от НОИ не очак­ват да бъде пос­тиг­нат. Преди актуализацията на бюджета бе раз­писано, че хората могат да подадат до края на сеп­тем­ври след­ващата година заяв­ление за преиз­чис­ляване по своя преценка, но сега заяв­ление няма да се подава, а преиз­чис­ляването на индивидуал­ния коефициент ще се нап­рави служебно, за да не се ощетят хората, запазили парите си за втора пен­сия в час­т­ните фон­дове. НОИ ще преиз­числи служебно, но считано от 16 сеп­тем­ври и социал­ните пен­сии за инвалид­ност, които се определят като процент от социал­ната пен­сия за старост. С актуализацията на бюджета депутатите решиха да увеличат процен­тите. Така социална пен­сия за инвалид­ност на хора с над 90 на сто увреж­дане се увеличава от 178,45 лв. на 200,76 лв., съот­ветно социал­ната пен­сия за увреж­дане между 71 и 90 процента вече е определена на 185,89 лв. при малко над 163 лв. преди изменението. Раз­ликата в полза на пен­сионерите със социални инвалидни пен­сии НОИ ще изп­лати заедно с пен­сиите за месец ноем­ври.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри какво е казал на играчите си при 0:2

Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри какво е казал на играчите си при 0:2

Мени­джърът на Ман­чес­тър Юнай­тед Оле Гунар Сол­с­кяер обясни какво е казал на фут­болис­тите си на почив­ката на мача срещу Аталанта. “Чер­вените д…

Прочети още:

Loading...

Свят

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

САЩ разрешиха трета доза „Модерна“ и втора „Джонсън и Джонсън“

Расте натис­кът върху бол­ниците в Обединеното крал­с­тво. С близо 50 000 случая н…

Прочети още:

Loading...