Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 234, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Времето се оправи и стопаните наваксват със сеитбата

Времето се оправи и стопаните наваксват със сеитбата

Времето се оправи и стопаните наваксват със сеитбата

Ясно беше, че климатич­ните условия ще забавят сеит­бите на есен­ниците и тази година. Дъж­дът спря стопаните в най-големия произ­вод­с­т­вен район — Доб­ру­джа, но вече е тен­ден­ция кам­панията по пшеницата и ечемика да се измес­тва във времето с всеки след­ващ сезон. Сериозни притес­нения имаше и за сеит­бата на рапица, но официал­ните данни са с положителен знак за тази кул­тура.

В пос­лед­ния оперативен анализ на Земедел­с­кото минис­тер­с­тво към 14 октом­ври засетите площи с пшеница и ечемик са съот­ветно с 37,2% и 40,5% по-малко, срав­нени със същия период на 2020 г. Засега пшеницата заема 137 069 ха, а ечемикът — 15 317 ха.

93 285 ха са площите, засети с мас­лодайна рапица, което е ръст със 17% на годишна база. Увеличение има и в засетите площи с тритикале и ръж, като при втората кул­тура ръс­тът е най-голям — 51,6%. Прог­нозите на агрометеоролозите се сбъд­наха и в момента времето се стабилизира, тем­пературите се повишиха и условията за сеитба се подоб­риха, така че стопаните ще бър­зат да навак­сат със сеит­бите на есен­ниците.

А при приб­раните пролет­ници статис­тиката зат­вър­ж­дава по-високо произ­вод­с­тво този сезон. Оператив­ните данни към 14 октом­ври сочат увеличение на продук­цията от мас­лодаен слън­чог­лед и царевица за зърно спрямо година по-рано, съот­ветно със 17,3% и 8%. И при двете кул­тури този ръст се дължи на по-високите добиви от декар, кон­с­татират екс­пер­тите. Сред­ният добив за страната от мас­лодаен слън­чог­лед е 239 кг/дка, а от царевица — 592 кг/дка.

България

Икономика

Култура

Спорт

Положението на „Герена“ пак е критично

Положението на „Герена“ пак е критично

Нямаше никакви финансови отстъпки от страна на Хубчев и екипа му, разочарован съм, призна изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков

Изпъ…

Прочети още:

Loading...

Свят

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Олаф Шолц е след­ващият кан­ц­лер на Гер­мания, Това стана ясно, след като неговата Социал­демок­ратическа пар­тия (СДП) под­писа споразумение със З…

Прочети още:

Loading...