Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 234, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Прогноза:Цените на торовете ще се стабилизират чак през април-май

Прогноза:Цените на торовете ще се стабилизират чак през април-май

Прогноза:Цените на торовете ще се стабилизират чак през април-май

Стабилизация на цените на торовете се очаква през април-май догодина, защото глобал­ният натиск върху храните не може да продъл­жава прекалено дълго. Това са заявили от торовия гигант в Девня, цитиран от Нова ТВ. Земедел­с­кият произ­водител Петър Пет­ров изчис­лява колко му кос­тва това пос­къп­ване на торовете заради по-високите цени на газа. „Миналата година по това време сме купували амониев нит­рат за около 300320 лв./тон. В момента цената е над 1100 лв./тон. Пред­ход­ните години себес­той­ността на произ­вод­с­тво е 120130 лв./дка, но сега само заради торовете тя скача на кос­мическа нива“, казва Пет­ров. Ако преди годиш­ните раз­ходи за торене на пшеница въз­лизат на 15 лв./дка, то към днешна дата те скачат на 50 лв./дка. Има опас­ност от ново пос­къп­ване заради ефекта на доминото във всички индус­т­рии и ако „земедел­ците вложат торове при такива високи цени, тон пшеница трябва да струва 500600 лв. и нагоре“, категоричен е Пет­ров.

А в това, че високите цени на торовете ще оскъпят зър­ното догодина, е убеден и Илия Проданов, пред­седател на Съюза на зър­ноп­роиз­водителите „Мар­кели“ — Кар­нобат. „Цените отидоха до небесата! Не е нор­мално и е пагубно за нас. Двойно и повече е увеличението при абсолютно всички торове — пред­сеит­бените, азот­ните, ком­бинираните, теч­ните. Всеки може да си нап­рави смет­ката как ще се отрази това на себес­той­ността на зър­нените кул­тури!“, казва той за БНР. Заводите у нас, които произ­веж­дат амониев нит­рат, са два. Този в Девня изнася големи количес­тва за чуж­бина, а вторият в Димит­ров­г­рад не работи, посочи още зър­ноп­роиз­водителят. Зат­ворени са и много заводи за тор в ЕС, Великоб­ритания и САЩ заради по-високите цени на газа, тока и въг­лерод­ните емисии.

По негови наб­людения много земедел­ски стопани оставят торенето за нап­ролет, като се надяват тогава цените да се нор­мализират. Меж­дународни анализатори се опасяват обаче, че тази криза ще продължи поне до пролетта на 2022 г. и вероятно земедел­ците ще намалят количес­т­вото, което изпол­з­ват, за да минимизират раз­ходите.

България

Икономика

Култура

Спорт

Положението на „Герена“ пак е критично

Положението на „Герена“ пак е критично

Нямаше никакви финансови отстъпки от страна на Хубчев и екипа му, разочарован съм, призна изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков

Изпъ…

Прочети още:

Loading...

Свят

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Олаф Шолц е след­ващият кан­ц­лер на Гер­мания, Това стана ясно, след като неговата Социал­демок­ратическа пар­тия (СДП) под­писа споразумение със З…

Прочети още:

Loading...