ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 110, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Семейства от Долни Раховец връщат славата на местния чесън

Семейства от Долни Раховец връщат славата на местния чесън

Семейства от Долни Раховец връщат славата на местния чесън

Зеленчукът е запазена марка на населеното място от дълги години

Производството на чесън е традиционен поминък в радомирското село Долни Раковец. Зеленчукът е запазена марка на населеното място от дълги години. Поради благоприятния климат и плодородни почви чесънът тук става едър и ароматен. Местните уверяват, че семето им не дава това високо качество в друга земя, а единствено в раковската, затова чесън се сади за лична употреба във всеки двор. Саденето започва от ранна пролет с идването на първите щъркели, по славянския календар - от Младенци до Благовец, посочи кметът Йорданка Атанасова.

Две семейства, развиващи едро земеделие, решават да върнат старата слава на раковския чесън. Пионери във възраждането му са Анелия и Иван Иванови, които не ползват никакви торове и препарати, реколтата им е изцяло биологична. “Производството на чесън беше изоставено, защото хората изнемогваха да го засаждат на ръка“, разказа Анелия.

Иванови са първите, които купуват сеялка и започват да практикуват машинно засаждане. С машинната обработка помагат и на местни жители, които пък връщат жеста, като поемат част от ръчните дейности в производствения процес на земеделеца. Тази взаимопомощ продължава и днес.

Иванови ежегодно увеличават площите, вече до десетина декара, с тенденция нарастването да продължи. В производството се включват и деца, и внуци - всеки работи, каквото може. Най-малките рубят скилидките, по-големите плевят, пробират лука и плетат венци. “Много е важна предварителната обработка на почвата, земята трябва да е пухкава и Иван знае как да го постигне“, уверява Анелия.

С бързи стъпки във възстановяването на раковския чесън върви и семейство Йоана и Димитър Георгиеви. След 11 години, прекарани в Испания, двамата се връщат в селото и влагат всичките си спестявания в закупуване на земя и машини. “Започнахме по идея на децата ни, първоначално с 250 венеца“, разказа Йоана. Сега семейството отглежда чесън върху 10 дка и добива между 8000 - 10 000 венеца годишно, посочи Димитър Георгиев. “Всяка скилидка минава през ръцете ни няколко пъти - руби се, после се засажда, плеви, събира се, отбира се, плете се с помощта на много баби“, обясни Йоана. По думите й заради високото качество раковският чесън не се продава на килограм, а само на венци.

Георгиеви са разработили проект за черен чесън. Той е ферментирал и се приготвя в специални машини. “Правени са опити с нашия чесън и е в топ три по качество“, похвали се Йоана. Според нея сладостта на раковския лук е на много високо ниво и захарността му надвишава същия показател и на испанския, и на китайския чесън.

И Анелия Иванова, и Йоана Георгиева уверяват, че от многото семена, раздадени на приятели, включително и по света, никой не е постигнал едрината и качеството на техния лук, при това, по естествен път. “С нашите семена опитвахме и в съседното село Кондофрей. Реколтата ни няма нищо общо. Значи ключова е почвата“, сподели Йоана.

Производството на чесън в Долни Раковец трябва да се развива, защото земята е благодатна за него, категорични са двете семейства. Качеството на зеленчука получи широка популярност и в социалните мрежи с разпространявана рецепта за “раковско масло“, съдържащо чесън, лимон, зехтин и сол. При употребата му грипът ще те заобикаля, а и кръвното ти ще е в норма, уверяват почитателите на долнораковския лук.

България

Култура

Спорт