Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 131, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Пожари опустошиха стотици декари житни ниви

Пожари опустошиха стотици декари житни ниви

Пожари опустошиха стотици декари житни ниви

При умишлен палеж изгоряха над 240 дка с пшеница,засети от арендатор

Унищожителни пожари вил­няха в Мон­тан­ско през втория ден на сед­мицата. Горели земедел­ски земи и насадените в тях жито и слън­чог­лед. Теренът е соб­с­т­веност на двама жители на село Мадан съот­ветно на 58 и 71 години. В полицията били съоб­щено още, че горят и 20 пчелни кошера, чийто соб­с­т­веник не е ясен към момента. „Общата засег­ната площ от пожара е около 2000 дка“, уточнни говорителят на мон­тан­с­ката полиция Ирен Токина.

Огън лум­нал и в зем­лището на село Якимово. Запалил се ком­байн, а пламъците унищожили цялата му елек­т­роин­с­талация, където е и пред­полагаемата причина за инцидента. За щас­тие пламъците не обх­ванали произ­вод­с­т­вени площи.

Не така обаче се раз­вили събитията в село Долно Церовене. Там според пред­варител­ния оглед също става дума за късо съединение в елек­т­роин­с­талацията на ком­байн, който се запалил, но пламъците обх­ванали и жит­ната площ. Изгорели 10 декара. По същото време в село Мадан също избух­нал пожар, който предиз­викал сериозни щети на мес­т­ните стопани. „Унищожени са жито — 1800 дка, слън­чог­лед — 15 дка и фур­гон с 25 пчелни семейс­тва“, обясни Ирен Токина. Причините са в процес на установяване. Най-малка е щетата в село Владимирово. Там при пожар, който най-вероятно е предиз­викан от неб­реж­ност, е унищожен 1 декар жито.

И във Врачан­ско пожар­никарите са се борили с пламъци в нива с пшеница. Инциден­тът станал край врачан­с­кото село Ракево. Пламъците лум­нали в най-горещото време на денонощието — 12 на обяд, а вятърът раз­духал огъня на голяма площ. Изгорели са около 240 декара, уточ­ниха от врачан­с­ката полиция. Според соб­с­т­веника на арен­дованата земя палежът е умиш­лен. „Това за мен и мом­четата, които жънат тук е умиш­лен палеж. В тези блокове няма земедел­ска тех­ника, все още не сме започ­нали да жънем. Няма откъде да прех­в­ръкне искра“, заяви Васил Матинов, соб­с­т­веник на фирма „Оларт Агро ЕООД“. На въп­рос дали знае името на пред­полагаемия извър­шител, той обясни, че няма пред­положения. Матинов заяви, че ще поиска да бъде заведено дело по случая.

Наказателно произ­вод­с­тво за запал­ване на сел­с­кос­топан­ска продук­ция е образувано пък срещу жител на село Галатин. Раз­с­лед­ващите го издир­ваха почти година.Миналата година злос­тор­никът под­палил 150 бали с люцерна. След година издир­ване и уточ­няване, полицията стиг­нали до извър­шителя — 19-годишен жител населото. В закона се пред­виж­дат до 5 години зат­вор за такова прес­тъп­ление.

България

КНСБ: Работниците намаляват, нарушенията не

КНСБ: Работниците намаляват, нарушенията не

Секторът с най-много оплаквания е леката промишленост

Работещите стават все по-малко в Бъл­гария, но нарушенията на тех­ните права не намаляват…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Започ­наха таз­годиш­ните археологически проуч­вания на свещения скален храм, съоб­щава проф. Николай Овчаров.На Пер­перикон през това лято ще раб…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Новак Джокович се оплака от „Уимбълдън“

Новак Джокович се оплака от „Уимбълдън“

Новак Джокович се оплака, че къс­ните начални часове на двата основни корта в Лон­дон на прак­тика прев­ръщат “Уим­бъл­дън“ в тур­нир на зак­рито. С…

Прочети още:

Loading...

Свят

Шойгу: Западът доставя оръжия на Киев, за да удължи конфликта

Колек­тив­ният Запад иска да продължи кон­ф­ликта в Украйна, затова продъл­жава да извър­шва мащабни дос­тавки на оръжие за Киев, заяви минис­търът …

Прочети още:

Loading...