Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 154, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Фермери искат данъчна ваканция върху субсидиите

Фермери искат данъчна ваканция върху субсидиите

Фермери искат данъчна ваканция върху субсидиите

Необ­ходима ни е данъчна вакан­ция върху суб­сидиите, за да си стъпим на краката. Това каза Димит­ричка Търпанова,член на Управител­ния съвет на Доб­ру­джан­с­кия овощар­ски съюз за Агри.БГ. Тя изтъкна, че приоритет­ните сек­тори имат нужда да се в тези трудни години да получат “глътка въз­дух“ от 34 години, в които суб­сидиите им да не се облагат с данъци.

Тя, както и други произ­водители на кос­тил­кови плодове, тър­пят огромни загуби заради времето през пос­лед­ните сед­мици. “Имаме поражения, защото имаше много дъжд — 86 л за 24 часа, а в района има и по 100 л. При това положение, как­вото и да й сложиш на тази череша, няма как да я спасиш. Имам сор­тове, които оцеляха, но има и такива, които доста се нацепиха. Въп­реки зас­т­рахов­ките, този проб­лем не се поема от зас­т­раховател­ните ком­пании“, отбеляза Тър­панова. Тя посочи, че нацепените череши могат да се праработят само на сок, но брането на килог­рам излиза по-скъпо откол­кото на цената, на която ще го купят от пред­п­риятията за сокове. “В момента много ни притес­нява актуализацията на дър­жав­ния бюджет и какво ще се случи с него. Проб­лемът е, че в бюджета за рас­тениевъд­с­тво влизат розите, винените лозя и оризът — по обвър­зана под­к­репа. Не знаем какво мис­лят да правят. Нямаме никаква индикация как ще бъде раз­делен бюджетът. Нямаме нищо против колегите, но трябва да се реши акцизни стоки и пар­фюмерия ли ще се под­помага или храни“, каза Тър­панова.

По думите й овощарите са на ръба на оцеляването. “Нещата са трагични при нас, защото първо рекол­тата е по-слаба, второ — има сор­тове, които въобще нямаха заложби. При кай­сията основ­ните сор­тове — Мър­кулещи и Унгарка, са почти без реколта. Много малко плодове. И това е пов­семес­тно — тези сор­тове нямаха реколта и миналата година, и тази. Сливите Стен­лей в нашия район въобще не цъф­наха, но по-надалече има. Докато в цялата Силис­т­рен­ска област, където най-масовата кай­сия са унгар­ката и мър­кулещи няма. Това е свър­зано с устой­чивостта на сорта. Сменяме сор­товете, но това е дълъг процес“, обясни Тър­панова.

Тя допълни, че разочарованието и труд­нос­тите при овощарите водят до изкореняване на стотици декари с череши. “Масово в нашия район се изкореняват черешовите градини. Отказ­ват се — при 1,20 лв. цена за пулп, няма как да го работиш. Брането е много скъпо. Само в община Тут­ракан над 140 дка ще бъдат изкоренени тази есен“, каза още Тър­панова.

България

Икономика

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Поскъпналите със 153,5 % минерални торове удариха яко агропродукцията

Цените на минерал­ните торове в Бъл­гария отново отбелязаха рекорд в повишението си на годишна база през второто тримесечие, като пос­къп­ват съ…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба за бог Кришна представя Националната художествена галерия

Изложба „Бог Кришна“ ще бъде под­редена от Национал­ната художес­т­вена галерия (НХГ). Екс­позицията се отк­рива на 16 август в „Квад­рат 500“. По …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Делегат на УЕФА: Левски има минимални шансове за преиграване

Станимир Стоилов: Не бяхме тренирали изобщо дузпи

Лев­ски има изк­лючително минимални шан­сове УЕФА да вземе решение за преиг­раване на реван…

Прочети още:

Loading...

Свят

ЕС сам влезе в газовия капан

ЕС сам влезе в газовия капан

Европейците ще трябва да се простят с комфорта и да си платят за лишенията

След Владимир Путин, който на пръсти обясни как Европа сама си пос…

Прочети още:

Loading...