Уважаеми читатели, продължаваме рубриката “130 кооперативни следи в българската история“, в която Ви запознаваме с любопитни факти от кооперативната история, които разказват за присъствието на кооперациите в живота на хората. В днешната статия ще Ви разкажем повече за първите млекопреработвателни кооперации.
56. Началото на кооперативното млекопреработване в България
За първи път въпросът за кооперативното млекопреработване се поставя на обсъждане през 1900 г. от група млади специалисти в списанията „Орало“, „Садово“ и Списание на Българското икономическо дружество, в които се разглеждат възможностите за по-нататъшно развитие на млекопреработването у нас. Тези статии предизвикват интерес сред обществото, а въпросът за кооперативното млекопреработване става все по-актуален и дискутиран под различни форми.
Списание „Орало“ Списание „Садово“
Скоро след като поставят началото на дискусията, младите специалисти изработват подробен план за организация на млекопреработването, който представят на Министерството на търговията и земеделието с предложение да се отпуснат 3 500 лв. за откриване на кооперативна млекарница. „Избрахме образуването на кооперативни дружества и млекарници — пише Хр. Сотиров, като най-главен начин за използване на млякото и като най-добро средство за подобряване на млекопроизводството, защото това средство е днес най-рационално, а за нашите условия при съвсем дребно земеделие — единственото най-подходящо. Предлагаме организирането на кооперативно млекопреработване да започне най-напред в Софийския окръг, където съществуват благоприятни условия за това.“
57. Първата кооперативна млекарница — Февруари, 1902 г.
Министерството на търговията и земеделието одобрява представения план и нарежда на окръжната комисия в София да отпусне исканата сума от 3 500 лв. за създаване и организиране на млекарници. Специалистите веднага започват работа в това направление, като при избора на място за първото дружество се обръща внимание на това то да бъде близо до София, за да може лесно да се посещава от заинтересованите лица и от желаещите да си купят от произвежданите продукти. Най-подходящо се оказва село Студена, Пернишко.
Така, през февруари 1902 г. в селото се открива млекарница с 18 души учредители. Те подписват договор и поемат задължението да внасят в млекарницата в продължение на два месеца, всеки ден не по-малко от 50 л. чисто краве и биволско мляко, което да им се изплаща по 15 ст. за литър. От него трябва да се произвежда масло и сирене, като се води точна сметка за използваното мляко и за изработените продукти. След първите 2 месеца на разработване и установяване на новата млекарница, печалбата се разпределя между вносителите на мляко, съобразно предаденото от тях количество.
58. Учредяване на кооперативното млекарско дружество — 15 януари, 1903 г.
Предвид това, че доставката на нови машини за млекопреработването закъснява спрямо предварително предвидените срокове, стопаните в първата кооперативна млекарница в с. Студена са принудени да работят дълго с наличната техника, която е примитивна и това се отразява на производството. Независимо от трудностите и в резултат на упоритата работа, опитът на 18 учредители на млекарницата завършва успешно и това дава основание да се пристъпи към учредяване на самото млекарско дружество. Въпреки че селяните в Студена и околните села продължават да изразяват недоверие към новото обединение, кооперативното млекарско дружество се учредява на 15 януари 1903 г. от девет души и полага основите на кооперативното млекопреработване в страната.
Първата и най-важна задача, която новоучреденото дружество си поставя е подготовката на майстор-млекар, на когото да се възложи отговорната работа за производството на масло и сирене. По-късно за членове се записват и други млекопроизводители, като по този начин се обезпечава необходимото минимално количество от сурово мляко. Произведените количества масло и сирене са добре приети на софийския пазар, но недоверието на селяните към кооперацията продължава да бъде пречка за нейното по-нататъшно развитие.
Най-ранните резултати от дейността на първата млекарска кооперация в България са скромни. Почти същите са резултатите и на следващите три млекарски кооперации — тези в Пирдоп, Самоков и Етрополе. Интересът към този вид сдружения се повишава малко след Първата световна война, когато се образуват така наречените „Скотовъдно-млекарски отдели“, за които ще ви разкажем в следващия брой на вестник „Земя“.