Ако се въведе диференциран ДДС за хляба, то производството на сивия сектор ще намалее. Това заявиха пред БНТ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, и Мика Зайкова, финансов експерт. ДДС е първата стъпка за изсветляване на сектора. Ако данъкът стане 5%, това автоматично ще доведе до поевтиняване на хляба в рамките на 12–15%, посочи Кукушева. Тя уточни, че доставната цена представлява само около 40% от потребителската или пазарната цена на хляба. Около 35–40% са търговските надценки и 20% — ДДС. По думите й решението на този въпрос е в ръцете на правителството.
Мика Зайкова подкрепи тезата за диференциране на ДДС ставката. Тя посочи, че в ЕС има само още една страна, в която тази ставка не е диференцирана, и това е Дания. Освен това изтъкна, че в България имаме диференцирана ставка за туризма и за хазарта. Според нея сивият сектор подбива цените заради спестения ДДС. При условие, че цената при производител е 50 ст., това означава, че търговците могат да бъдат разследвани за картел. Тази огромна разлика между едната и другата цена води до неправомерна печалба за търговците, категорична беше Зайкова.
Тези 1 млрд. лева, които държавата губи от сивия сектор за година, всъщност се реализират през търговски обекти, които също не отчитат продажбата на хляб, обясни Марияна Кукушева. Според нея необезпокоявано работят предприятия и търговски обекти, които ги няма в регистрите. Сивият сектор е в най-големите градове на България, включително София, каза Кукушева и посочи като една от причините настоящия закон за храните. Запитана защо храните не поевтиняват след поевтиняването на горивата, Кукушева изтъкна, че сметките за ток на компаниите са повишени.